Jesteś w: Strona główna » Aktualności » Niedźwiedzie wreszcie zasnęły
Znajdz obiekt
Zaawansowane wyszukiwanie

Zobacz także:

» zobacz wszystkie
Aktualności
Oferta wakacyjna LOS w Puszczykowie

Wiosenny numer "Ech Leśnych"

Grzybobranie

Wirtualne wycieczki po Nadleśnictwie Strzałowo

Nowy numer "Ech Leśnych"

Bieliki online: Odlot

Leśnicy uratowali bielika

Świeradów: sieć wyjątkowych tras rowerowych otwarta

Powstaje plan dla Wilczego Szańca

Narodziny bielików – Orzeł i Reszka mają potomstwo!

Pierwsze gniazdo sokoła wędrownego na drzewie

Big Brother u bielików

Daniel z wysypiskiem na głowie

Gruźlica dziesiątkuje bieszczadzkie żubry

Bobry broją najbardziej

W Bieszczadach niedźwiedź zaatakował człowieka

Rekordowa populacja łosi w Polsce

Sezon na poroża jeszcze trwa

Nowa odsłona "Ech Leśnych"

Kolejne żubry w Bieszczadach

Rysie z Estonii przyjechały na Mazury

Lasy zmierzone z kosmosu

Naukowcy odtworzą tura?

Szwajcarskie żubry zamieszkały w Bieszczadach

Wilczy Szaniec wzbogaci się o ścieżkę edukacyjną

Wielkie liczenie łosi

Niedźwiedzie wreszcie zasnęły

Jak dokarmiać zwierzęta

Wadera zawdzięcza życie nidzickim leśnikom

Kto porzucił w lesie psa?

Nie wszystkie niedźwiedzie mocno śpią

Leśnicy uratowali żurawia

Amerykańskie baribale wolą domy od gawr

Bieszczadzka ciuchcia będzie jeździć zimą

Wycinanie lasów może ochładzać klimat
Mapa 242

Niedźwiedzie wreszcie zasnęły

Dopiero ostatnie rekordowe mrozy uśpiły niedźwiedzie zamieszkujące Bieszczady. Jeszcze kilka dni temu spacerując po górach można było się natknąć na tropy tych zwierząt. 

Ślady niedźwiedzich spacerów leśnicy widzieli na terenie nadleśnictw Stuposiany i Lutowiska, czyli w pobliżu wschodniej granicy w Ukrainą. Zwierzęta długo były aktywne za sprawą wyjątkowo ciepłej zimy. We wcześniejszych latach zasypiały już pod koniec roku. Teraz do mróz zagonił je do legowisk dopiero na przełomie stycznie i lutego.

Niedzwiedz Brunatny, fot. C.Korkosz

W gawrach pojawiły się już pierwsze małe. Ważą po około 2 kilogramy. W marcu po raz pierwszy opuszczą legowiska. Przez ponad rok będą ssać mleko matki. Usamodzielnią się w wieku dwóch lat. Samce osiągną 500 kg wagi a samice – 300 kg.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim żyje około 100 niedźwiedzi. To około 90 polskiej populacji tych zwierząt.  Część z nich przemieszcza się na Ukrainę i Słowację. 


Podziel się na:FacebookTwitterWykop
Copyright © 2008-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
Projekt: Ideacto
Powered by WEB interface, Wykonanie: internet ART
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij