Na jagody
Gdziekolwiek byśmy nie spędzali urlopu – nad morzem, jeziorem czy w górach, warto się wybrać na jagodobranie. Owoce borówki czernicy są źródłem cennych składników odżywczych, które mają niezwykłe właściwości, na przykład polepszają widzenie w ciemności.
 | Kwiat borówki czernicy, fot. Antoni Kasprzak
|
 | Owoc borówki czernicy, fot. Anna Pikus
|
|
W borzeBorówka czernica występuje w borach sosnowych i świerkowych. Najczęściej na obrzeżach lasu tworzy tzw. borówczyska. Ponieważ w Polsce największą powierzchnię lasów stanowią właśnie bory, borówka jest bardzo pospolita i można ja spotkać, spędzając urlop zarówno nad morzem, jak i w górach.
Borówka to krzewinka osiągająca 15-40 cm. Drobne zielone listki, które jesienią czerwienieją, zimą opadają. Pyszne granatowe owoce borówki, znane jako jagody, pojawiają się od lipca do końca września. Są jednym z najważniejszych i najpopularniejszych darów lasu.
Lek prawie na wszystko
Każdy, kto zbierał jagody, doskonale wie, że jagodobranie kończy się szorowaniem fioletowych od soku rąk. Ten silnie barwiący sok czyni z jagody roślinę nie tylko smaczną, ale i niezwykle zdrową, o walorach dietetycznych.
 |
Wakacyjne łakocie – jagody i poziomki, fot. Anna Pikus |
Owoce borówki zawierają: cukry, witaminy, antocyjany (którym przypisuje się zasługę w poprawianiu wzroku ,m.in. widzenia w ciemności oraz działanie odkażające), karotenoidy (naturalne przeciwutleniacze), pektyny, garbniki (nadające jagodom właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), glikozyd,wakcyninę i glikokiny (podobnie jak insulina, obniżają poziom cukru we krwi), związki mineralne. Takie bogactwo składników sprawiło, że borówki są ważnymi roślinami leczniczymi, używanymi chyba w przypadku wszystkich możliwych dolegliwości, jakie nas mogą dopaść podczas urlopu. Zwłaszcza na te żołądkowe. Jagody są także jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i bardzo dobrze wpływają na pamięć.
Z perspektywy owadaPodczas wyprawy na jagodobranie warto rozejrzeć się wokoło. Spojrzeć na las z perspektywy ich najmniejszych mieszkańców – owadów. Oprócz żuków leśnych, pająków i motyli spotkamy mrówki. Nie należy się ich bać, wystarczy poszukać miejsca, gdzie ich nie ma. Nie rozdeptujmy owadów – wystarczy spokojnie je strzepać z ubrania.
Mrówki to bardzo ważni mieszkańcy lasu. Są drapieżnikami, które, by wykarmić larwy, zabijają drobne owady, w tym szkodniki leśne, i dlatego objęte są ochroną.
Jeśli będziemy odpowiednio cicho, może uda nam się zobaczyć tych większych mieszkańców lasu.
 |
Borówczysko, fot. Antoni Kasprzak |
Pyszności
Jagody są nieocenionym składnikiem przepysznych sezonowych łakoci. Pierogi z jagodami, jagodzianki, a nawet same owoce z cukrem i ze śmietaną na zawsze będą nam się kojarzyć z wakacyjnym czasem.
Jednak pod żadnym pozorem nie należy jeść jagód prosto z krzaczka. Można się bowiem zarazić groźną chorobą – bąblowicą. Nie znaczy to, że w ogóle nie powinniśmy zbierać jagód. Po prostu trzeba bardzo dokładnie myć owoce przed ich zjedzeniem.
W Polsce spotkamy jeszcze dwa inne gatunki borówek – bagienna (występuje w borach bagiennych) i brusznica (zimozielona borówka o czerwonych owocach).
Kilka zasad przykładnego jagodziarza:- Jagody zbieraj zawsze ręcznie, nigdy za pomocą urządzeń wyczesujących owoce z krzewinek. Zabrania tego polskie prawo.
- Nie wyrywaj krzewinek i nie rozgarniaj ściółki.
- Owoce jedz dopiero po dokładnym umyciu, zdarza się bowiem, że na jagodach znajdują się jaja tasiemca bąblowca, wywołującego groźną chorobę – bąblowicę.
- Jagód nie zbieraj w rezerwatach ani w miejscach objętych stałym i okresowym zakazem wstępu.
- Nie wybieraj się na jagody ze swoim pupilem. Utrzymanie go na smyczy przez cały czas będzie bardzo trudne, puszczenie zaś wolno zagrażać może zwierzętom mieszkającym w lesie.
- Nie rozpalaj ognia w lesie. Nie śmieć.