Jesteś w: Strona główna » Aktualności » Żołny coraz częściej żyją w Polsce
Znajdz obiekt
Zaawansowane wyszukiwanie

Zobacz także:

» zobacz wszystkie
Aktualności
Oferta wakacyjna LOS w Puszczykowie

Wiosenny numer "Ech Leśnych"

Grzybobranie

Wirtualne wycieczki po Nadleśnictwie Strzałowo

Nowy numer "Ech Leśnych"

Bieliki online: Odlot

Leśnicy uratowali bielika

Świeradów: sieć wyjątkowych tras rowerowych otwarta

Powstaje plan dla Wilczego Szańca

Narodziny bielików – Orzeł i Reszka mają potomstwo!

Pierwsze gniazdo sokoła wędrownego na drzewie

Big Brother u bielików

Daniel z wysypiskiem na głowie

Gruźlica dziesiątkuje bieszczadzkie żubry

Bobry broją najbardziej

W Bieszczadach niedźwiedź zaatakował człowieka

Rekordowa populacja łosi w Polsce

Sezon na poroża jeszcze trwa

Nowa odsłona "Ech Leśnych"

Kolejne żubry w Bieszczadach

Rysie z Estonii przyjechały na Mazury

Lasy zmierzone z kosmosu

Naukowcy odtworzą tura?

Szwajcarskie żubry zamieszkały w Bieszczadach

Wilczy Szaniec wzbogaci się o ścieżkę edukacyjną

Wielkie liczenie łosi

Niedźwiedzie wreszcie zasnęły

Jak dokarmiać zwierzęta

Wadera zawdzięcza życie nidzickim leśnikom

Kto porzucił w lesie psa?

Nie wszystkie niedźwiedzie mocno śpią

Leśnicy uratowali żurawia

Amerykańskie baribale wolą domy od gawr

Bieszczadzka ciuchcia będzie jeździć zimą

Wycinanie lasów może ochładzać klimat
Mapa 242

Żołny coraz częściej żyją w Polsce

Chcecie zobaczyć żołnę, rzadkiego w Polsce ptaka? Odwiedźcie województwo świętokrzyskie. To tam ornitolodzy obserwują wzrost jej liczebności.

Żołna w Europie najchętniej osiedla się na Półwyspie Iberyjskim i Bałkańskim. Sporadyczne pojawia się w Anglii, Szwecji, Finlandii. 
W Polsce obserwowano żołny bardzo rzadko. Wzmianki o jej lęgach pochodzą ze Śląska z połowy XVIII wieku i z Oławy a z roku 1872. Od połowy ubiegłego wieku nieliczne żołny gniazdowały w południowo-wschodniej Polsce.

W województwie świętokrzyskim jeszcze w 2001 r. doliczono się zaledwie sześciu par tych kolorowych ptaków, a w 2009 – 43. Dziś w regionie żyje około stu par żołn. 

Fot. Blake Matheson/Flickr.com

Żołny gniazdują w norkach wykopanych w skarpach. Mają one około metra długości, 5-6 cm średnicy, na jej końcu znajduje się komora lęgowa. Para kopie norkę przez około dziesięć dni. Żołny lubią żyć w pobliżu pól, łąk, pastwisk i zadrzewień. Gniazda są budowane w skarpach lessowych, rzadziej w piaszczystych. 

Zagrożeniem dla tych ptaków są lisy i kuny oraz wolno biegające psy. Także działalność gospodarcza człowieka: używanie nawozów sztucznych czy pozyskiwanie lessu i piasku w okresie lęgowym.


Podziel się na:FacebookTwitterWykop
Copyright © 2008-2019 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
Projekt: Ideacto
Powered by WEB interface, Wykonanie: internet ART
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij