Jesteś w: Strona główna » Aktualności » Bieszczadzkie żubry uciekły na Ukrainę?
Znajdz obiekt
Zaawansowane wyszukiwanie

Zobacz także:

» zobacz wszystkie
Aktualności
Oferta wakacyjna LOS w Puszczykowie

Wiosenny numer "Ech Leśnych"

Grzybobranie

Wirtualne wycieczki po Nadleśnictwie Strzałowo

Nowy numer "Ech Leśnych"

Bieliki online: Odlot

Leśnicy uratowali bielika

Świeradów: sieć wyjątkowych tras rowerowych otwarta

Powstaje plan dla Wilczego Szańca

Narodziny bielików – Orzeł i Reszka mają potomstwo!

Pierwsze gniazdo sokoła wędrownego na drzewie

Big Brother u bielików

Daniel z wysypiskiem na głowie

Gruźlica dziesiątkuje bieszczadzkie żubry

Bobry broją najbardziej

W Bieszczadach niedźwiedź zaatakował człowieka

Rekordowa populacja łosi w Polsce

Sezon na poroża jeszcze trwa

Nowa odsłona "Ech Leśnych"

Kolejne żubry w Bieszczadach

Rysie z Estonii przyjechały na Mazury

Lasy zmierzone z kosmosu

Naukowcy odtworzą tura?

Szwajcarskie żubry zamieszkały w Bieszczadach

Wilczy Szaniec wzbogaci się o ścieżkę edukacyjną

Wielkie liczenie łosi

Niedźwiedzie wreszcie zasnęły

Jak dokarmiać zwierzęta

Wadera zawdzięcza życie nidzickim leśnikom

Kto porzucił w lesie psa?

Nie wszystkie niedźwiedzie mocno śpią

Leśnicy uratowali żurawia

Amerykańskie baribale wolą domy od gawr

Bieszczadzka ciuchcia będzie jeździć zimą

Wycinanie lasów może ochładzać klimat
Mapa 242

Bieszczadzkie żubry uciekły na Ukrainę?

Kilkunastu żubrów nie doliczyli się w Bieszczadach leśnicy podczas corocznego liczenia. Zwierzęta prawdopodobnie przeszły na Ukrainę.

Na polsko-ukraińskiej granicy nie ma żadnych zasieków ani innych ogrodzeń. Stąd przypuszczenie, że zwierzęta przeszły do naszych wschodnich sąsiadów. Nie ma na to wprawdzie żadnych dowodów, choćby zdjęć, ale takie transgraniczne migracje żubrów zdarzały się już wcześniej.

Fot. P. Fabijański

Dziś w Bieszczadach żyje ponad 300 tych zwierząt. Pierwsze żubry sprowadzono tu w 1963 roku po ponad 200 latach nieobecności. Należą one do rasy białowiesko-kaukaskiej. Są potomkami żubrów z Kaukazu i samic z ogrodów zoologicznych i prywatnych zwierzyńców. 


Podziel się na:FacebookTwitterWykop
Copyright © 2008-2019 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
Projekt: Ideacto
Powered by WEB interface, Wykonanie: internet ART
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij