Jesteś w: Strona główna » Aktualności » Orły już poczuły wiosnę
Znajdz obiekt
Zaawansowane wyszukiwanie

Zobacz także:

» zobacz wszystkie
Aktualności
Oferta wakacyjna LOS w Puszczykowie

Wiosenny numer "Ech Leśnych"

Grzybobranie

Wirtualne wycieczki po Nadleśnictwie Strzałowo

Nowy numer "Ech Leśnych"

Bieliki online: Odlot

Leśnicy uratowali bielika

Świeradów: sieć wyjątkowych tras rowerowych otwarta

Powstaje plan dla Wilczego Szańca

Narodziny bielików – Orzeł i Reszka mają potomstwo!

Pierwsze gniazdo sokoła wędrownego na drzewie

Big Brother u bielików

Daniel z wysypiskiem na głowie

Gruźlica dziesiątkuje bieszczadzkie żubry

Bobry broją najbardziej

W Bieszczadach niedźwiedź zaatakował człowieka

Rekordowa populacja łosi w Polsce

Sezon na poroża jeszcze trwa

Nowa odsłona "Ech Leśnych"

Kolejne żubry w Bieszczadach

Rysie z Estonii przyjechały na Mazury

Lasy zmierzone z kosmosu

Naukowcy odtworzą tura?

Szwajcarskie żubry zamieszkały w Bieszczadach

Wilczy Szaniec wzbogaci się o ścieżkę edukacyjną

Wielkie liczenie łosi

Niedźwiedzie wreszcie zasnęły

Jak dokarmiać zwierzęta

Wadera zawdzięcza życie nidzickim leśnikom

Kto porzucił w lesie psa?

Nie wszystkie niedźwiedzie mocno śpią

Leśnicy uratowali żurawia

Amerykańskie baribale wolą domy od gawr

Bieszczadzka ciuchcia będzie jeździć zimą

Wycinanie lasów może ochładzać klimat
Mapa 242

Orły już poczuły wiosnę

Kto w najbliższym czasie wybiera się w góry ma szansę zobaczyć rzadkie zjawisko. Żyjące w Karpatach orły przednie rozpoczęły tokowanie. 

Wyższa temperatura i topniejący śnieg spowodował, że orły poczuły wiosnę. Wcześniej niż zwykle rozpoczęły tokowanie. Niektóre poszerzają też zeszłoroczne gniazda (ich średnica siega nawet 1,5 m). To jednak dużo trudniej dostrzec niż tokujące ptaki, bo gniazda znajdują się bardzo wysoko na niedostępnych skałach lub w koronach drzew. 

Gniazdującego ptaka nie można niepokoić! Od stycznia do końca lipca nie można zbliżać się do gniazd na odległość 500 m, a w pozostałych miesiącach na odległość 200 m.  

orzeł
Fot. Flickr, mprivoro

Jaja orły składają na przełomie marca i kwietnia. Pisklęta wykluwają się po ponad 40 dniach. Trzy miesiące później opuszczają gniazdo. 

W Polsce żyje około 35 par orłów przednich. Większość z nich w Bieszczadach i Tatrach. Około pięciu par zamieszkuje Mazury. 

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry. Ptak żywi się m.in. zającami, kunami, świstakami, kotami, krukami, myszołowami, choć jest w stanie schwytać nawet młodą kozicę. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Podziel się na:FacebookTwitterWykop
Copyright © 2008-2019 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
Projekt: Ideacto
Powered by WEB interface, Wykonanie: internet ART
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij